Hoe werkt dat nou precies?
Speltherapie

Wat is speltherapie?
Spelen is voor kinderen een natuurlijke manier om de wereld te ontdekken, te leren en te ordenen. Spelen is ook leuk! Spelen is daarom ook niet voor niets de taal van het kind. Spelen helpt om te ontspannen en om gedachten, gevoelens en wensen te uiten. Doorgaans lukt het een kind om met ondersteuning vanuit hun omgeving weer verder te kunnen. Maar soms blijkt dit niet genoeg te zijn.
Een kind vindt het vaak moeilijk om woorden te geven aan problemen en gevoelens waar ze tegen aanlopen. Omdat vrijwel alle kinderen het fijn vinden om te spelen lukt het vaak wel om in spel emoties te verbeelden en er uiting aan te geven. De speltherapeut gebruikt spel, als middel, om een kind beter te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen.

Fantasiespel
In het fantasiespel (het doen ‘alsof’) is er op een veilige manier ruimte voor gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet en om te experimenteren met allerlei vormen van gedrag.
De speltherapeut biedt een kind de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor een kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan opdoen. Het kind kan hierdoor (nare) ervaringen opnieuw vormgeven in zijn spel en al spelenderwijs verwerken en een plekje geven. Oplossingen die spelend worden gevonden, neemt een kind mee naar het dagelijks leven. Hierdoor kan het kind zijn of haar eigen kracht weer terugvinden en weer opbloeien en stralen, zoals de lotusbloem die vanuit de modder zijn weg naar boven heeft gevonden.
Bekijk ook volgende korte filmpjes
Bron: NVVS
Duidelijk!
Dat is dus speltherapie

Voor wie
Speltherapie is er voor alle kinderen, op het moment dat de ontwikkeling stagneert door ingrijpende gebeurtenissen, emotionele- en/of sociale problemen. Kinderen zijn welkom vanaf 3 tot ongeveer 12 jaar en voor iedereen die in deze ontwikkelingsfase zitten. Ook jongeren en jongvolwassenen zijn van harte welkom bij Kinderpraktijk Met elkaar.
Wanneer
Als ouder wil je niets liever dan dat het goed gaat met je kind en dat ze lekker in hun vel zitten. Niets is vervelender als dit niet het geval is. Soms gaat al een tijdje niet zo goed met je kind of er zijn zorgen over zijn of haar ontwikkeling. ‘De wortels’ zitten alsware in verstrikking met elkaar. Dit kan door allerlei redenen komen. Je hebt waarschijnlijk al veel geprobeerd, maar het lukt gewoonweg niet. Mogelijk dat speltherapie kan helpen. Jij als ouder of verzorger kent je kind als geen ander, vertrouw op je gevoel hierin!
er zijn grofweg drie probleemgebieden
Emotionele problemen
- • Problemen met uiten van gevoelens als angst, boosheid, verdriet.
- • Te weinig zelfvertrouwen
- • Een negatief zelfbeeld
- • Hechtingsproblemen
Sociale problemen
- • Moeilijkheden in de omgang met leeftijdgenootjes, zoals bijv. niet kunnen samenspelen, pesten, teruggetrokken gedrag.
- • Moeilijkheden in de omgang met volwassenen (gedragsproblemen, slecht luisteren).
Traumatische ervaringen
- • Verlies van belangrijke personen
- • Verandering van huis of samenstelling van gezin
- • Mishandeling of getuige van mishandeling
- • Ziekte, handicap of psychiatrische problemen van het kind zelf of mensen in zijn/haar omgeving
- • Nare gebeurtenissen, zoals pesten, een ongeluk of oorlog
Spelkamer
In de spelkamer mag en kan je kind in een veilige omgeving weer zichzelf worden en de tijd nemen om die ‘verstrikking’ te gaan ‘ontwarren’. Hij mag zijn kracht hervinden en de weg naar de oppervlakte terugvinden, zodat hij of zij uiteindelijk weer mag gaan (op)bloeien en stralen als die mooie lotusbloem.
Ben je benieuwd?
Waar?
De therapie vindt elke week op een vast tijdstip plaats in de spelkamer. Deze is zo ingericht dat je kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei speelgoed en expressie-materiaal te spelen. Er is altijd wel iets wat aansluit bij de interesse van jouw kind.