Afscheid nemen is niet loslaten,
het is een andere manier van vasthouden

Rouw en verlies

Rouw en verlies

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

Wat als het nieuws komt dat iemand die dichtbij je kind (gezin) staat ernstig ziek is of een (plotseling) overlijden van een dierbare. Je eigen gevoelens komen op zo’n moment volledig in verstrikking. Je wereld staat op dat moment letterlijk op zijn kop.

Niets liever wil je je kind(eren) ‘beschermen’ tegen alles wat met de dood, rouw en verlies te maken heeft. En dat is heel begrijpelijk. Je wilt niet dat ze verdrietig zijn, zich angstig voelen en pijn ervaren. Het liefst wil je ze beschermen en houd je misschien wel liever de waarheid achter. De wereld van je kind is door het nare en verdrietige nieuws al heel onveilig geworden.

Kinderen, hoe klein ze ook zijn, voelen echter feilloos aan dat er iets aan de hand is. Ze worden onrustig, zonder te weten wat er (precies) is. Kinderen gaan daarom een eigen invulling geven. Dit kan voor gevoelens van onveiligheid, eenzaamheid en angst zorgen, terwijl ze juist serieus genomen willen worden en erbij willen horen. Voor hen is het daarom zo van belang dat zij stapsgewijs meegenomen worden op het immens moeilijke pad wat jullie moeten bewandelen.

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Zo ook een kind en jongeren. Zij kunnen alleen hun gevoelens en gedachten nog niet goed onder woorden brengen. Kinderen kunnen niet lang achter elkaar bezig zijn met hun verdriet. Sta niet vreemd te kijken als je kind van intens verdriet, ineens weer vrolijk aan het spelen is. Bij een kind verloopt rouw namelijk in ‘stukjes’. Het verdriet en de pijn is te groot. Op deze manier worden al die overspoelende gevoelens enigszins behapbaar. Voor het rouwproces is het belangrijk dat momenten van verdriet worden afgewisseld met fijne momenten, waarin je kind geniet van normale dingen.

Rouw en verlies

‘Leven, liefde en de dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’

Rouwen is keihard werken. Het is een emotioneel proces wat veel energie en tijd kost. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn moeder was ongeneeslijk ziek en is na een kortstondig ziekbed overleden toen ik net 13 jaar was geworden.

Die warboel aan emoties die je op zo’n moment ervaart en het gevoel dat je niet anders wil zijn dan de rest is heel intens en wat ik heel goed ken. Daarnaast de mensen om je heen die genoeg hebben aan hun eigen verdriet, maakte dat ik anderen niet lastig wilde vallen met mijn verdriet. Erover praten, dat kon ik op dat moment niet. Als ik erop terugkijk heb ik mezelf vaak alleen gevoeld.

Wat had ik het fijn gevonden als er toen iemand voor mij was geweest die ‘naast’ mij ging staan. Het is ook niet voor niets dat ik gekozen heb om dit mooie vak met zoveel liefde te doen. In de afgelopen jaren heb ik door opleidingen en trainingen mijzelf verder mogen specialiseren in rouw en verlies. Ik heb vele mooie gezinnen mogen ontmoeten, waarbij hun verhaal en ook mijn verhaal, samen mochten komen. Daar ben ik dankbaar voor.

Hoelang het duurt ?

Dat is voor iedereen anders. Het zal nooit weggaan, maar uiteindelijk zal de rouw en pijn wel minder worden.

Rouwproces

Wat als je merkt dat je kind vastloopt in het rouwproces. Wat als het je kind maar niet lukt om ‘de wortels uit de verstrikking te ontwarren’ en om ‘die mooie bloem weer boven water te krijgen’. Praten over verlies is niet makkelijk en er zijn niet altijd woorden te vinden voor wat je voelt. In mijn praktijk mag je kind zijn wie hij is en voelen wat hij voelt. Ook zonder woorden! Ik ga samen met je kind op zoek naar een manier die bij hem of haar past.

Graag wil ik samen met je kind en jullie gezin de weg een tijdje mee bewandelen om stapje voor stapje, die mooie stralende lotusbloem die in iedereen zit, weer boven water te krijgen. Waarbij jullie geliefde uiteindelijk verweven zal zijn in het geheel. Voel je welkom!

‘Rouw is de achterkant van liefde!’

– Jakob van Wielink –

Verlies moet je zelf dragen,
maar hoef je niet alleen te doen

Jongeren

Iemand in je omgeving is ernstig ziek of (plotseling) doodgegaan. Of misschien heb jij iets anders ingrijpends meegemaakt, waarbij je zoveel voelt, maar er geen raad meer mee weet. Je bent volledig met jezelf in ‘verstrikking’ gekomen. Je herkent vast wel het gevoel dat de grond van onder je voeten ineens weggeslagen lijkt te zijn. Je voelt jezelf intens verdrietig, heel boos of juist bang. Het kan ook zijn dat je jezelf schuldig of juist opgelucht voelt. Misschien voel je even helemaal niets, terwijl je van jezelf juist verdrietig zou moeten zijn. Al deze gevoelens zijn normaal, maar kunnen voor flinke verwarring zorgen.

Ik vind dat iedereen iemand nodig heeft, waarbij je je eigen verhaal kwijt kunt en die ‘echt’ naar je luistert en met je meedenkt. Misschien kan en mag ik diegene zijn. Mocht je even niet willen praten dan is dat ook goed. Ik wil samen met jou kijken wat bij jou past. Jij hebt daarin de regie. Voel je welkom!

Kind

Je papa, mama of misschien iemand die jij goed kent gaat dood of is (plotseling) doodgegaan. Misschien is er iets anders ergs gebeurd, waardoor jij jezelf heel naar voelt. Je voelt nu zoveel, soms helemaal niets of soms juist alles door elkaar. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn! Weet dat jezelf bang, verdrietig, boos of misschien wel héél boos mag voelen. Dit is heel normaal. Het kan ook zijn dat je jezelf alleen voelt. Het is ook allemaal zo oneerlijk. Misschien heb je wel heel veel vragen, waar je papa en/of mama nu niet mee lastig durft te vallen. Praten over al die gevoelens is heel moeilijk, maar het lucht echt op! Wat als je er zoveel last van hebt dat alles te veel voelt. Wat als het niet lukt om er met papa, mama of iemand die jij vertrouwt erover te praten.

Ik vind dat iedereen iemand nodig heeft, waarbij je je eigen verhaal kwijt kunt en die ‘echt’ naar je luistert en met je meedenkt. Misschien kan en mag ik degene zijn voor jou. Samen gaan we kijken wat bij jou past. Praten mag, maar hoeft niet! Misschien vind je het fijn om te spelen, te knutselen of een spelletje te spelen. Er is van alles mogelijk en altijd wel iets wat fijn voelt voor jou! Voel je welkom!